Coğrafi Durum ve Ulaşım

COĞRAFİ DURUM ve ULAŞIM

Karaman 37.11 kuzey enlemleri, 33.15 doğu boylamları arasında İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir. Yüzölçümü 8869 km2’dir. Yüzölçümü bakımından Türkiye genelinde 34. merkez ilçe nüfusu bakımından 27 ilden büyüktür. Karaman’ın merkez ilçe dahil 6 ilçesi vardır. Bunlar: Merkez İlçe, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler’dir.

İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Son yılların yağış ortalaması 350 mm’dir. Karaman genelde ova görünümündedir. Ova merkez ilçenin kuzeyindedir. Ovanın yüzölçümü 1400 km2’dir. Ovanın doğu ve güney bölümü alüvyonlu toprakla batı ve kuzey batı bölümü kolüvyal toprakla kaplıdır.

Son yıllarda yapılan gölet ve sulama kanalları ile tarıma daha bir canlılık gelmiştir. Ovada kuru tarım yapılan bölümlerde tahıl türleri, sulu tarım yapılan bölümlerde ise sanayi bitkileri yetiştirilir.

Anadolu’da medeniyetin gelişim safhalarında Karaman bulunduğu yer itibarıyla önemli bir tarım ve hayvancılık merkezi geçit yeri olmuştur.

Hititler bütün komşularıyla münasebetlerinde Konya-Karaman yolunu takip etmişler. İranlılar ise Yunanistan’a olan seferlerinde ve İskender seferinde Karaman ovasından geçerek Suriye’ye ulaşmışlardır. Seferlerin buradan yapılmış olmasının sebebi Karaman’da bu devirde mümbit bir arazi ve gelişmiş bir tarım hayatının bulunmasıdır.

Dağlar-Platolar-Ovalar

Karaman il sınırları içeresinde bulunan arazinin üçte ikisi dağlıktır. İlin en yüksek dağı, Sarıveliler ilçesinde bulunan, Orta Toroslardaki Yunt Dağı’dır ve yüksekliği 3227 metredir. Ayrıca, il merkezinin 20 Km kuzeyinde bulunan Karadağ, 2271 metre yüksekliğindedir. Sönmüş bir volkanik dağdır.

İl merkezi ovada kurulmuştur. Hemen güneyinde Torosların uzantıları yeralır. Mut yönünden Akdeniz’e, merkez Toroslar üzerinde, önemli bir geçit olan Sertavul Geçidi, İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan önemli geçitlerden biridir. Daha güneyde ve görkemli Orta Toroslar’ın üzerinde, Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçeleri yer almaktadır. Bu bölgede yer alan Göksu Nehri’nin iki ana kolu, Orta Toroslarla birleşerek, dik ve derin uçurumlu Taşeli (Klikya) platosunu oluşturmaktadır.

Kazımkarabekir ilçesinden güneye inildiğinde, yine Toroslara ulaşılır. Buranın en yüksek dağı Hacıbaba Dağı ile, doğusunda yer alan Musa, Yülek ve Çavdarlı tepeleri, daha güneyde, Torslara dahil Geyik ve Bolkar Dağları’na ulaşılır.

Ayrancı ilçesini kuşatan dağlar; Bolkar, Bozoğlan, Musa, Meke ve Çakırdağ’dır. Toroslara dahil bu dağların arasındaki “Tarihi Mara Yolu’ndan Mersin iline ulaşma olanağı mevcuttur.

Karaman etrafında bulunan dağların ve Karadağ çevresinde, ovada yer alan iç denizin kıyı kesimlerinde, falezlere rastlanmaktadır. Bu falezlerin (Taraça, Seki) diklikleri 1 ile 10 m. arasında değişmektedir. 900-995-1010 m. yükseltilerde yer almaktadırlar. Jeolojik devirlerde bu falezler, Karaman-Konya-Ereğli havzasındaki iç denizin seviye değişmelerine bağlı olarak meydana gelmiştir.

Bu havzada yer alan Karadağ, andezit ve dazit intifalarından meydana gelmiş; intifalar, bazaltik lavların çıkışı ile son şeklini almıştır. Karadağ, esas itibariyle büyük bir koni görünümündeyse de, aslında üç koninin birbirleri ile kaynaşmasından meydana gelmiştir. Bu üç koni, Karadağ’ın en yüksek noktası Mihaliç Tepe (2271 m.); bunun kuzeyindeki, Baştepe ve doğusundaki Kızıltepe konileridir. Baştepe’nin üzerinde, çapı 150 m. olan bir krater bulunmaktadır.

Karadağ’da yeralan kraterlerin en büyüğü, büyük bir kısmı tahrip olan Mihaliç konisi üzerindedir. Bu kraterin uzun ekseni 500 m. ve genişliği 600 m.dir. Bu konilerin yaşları da aynı değildir. En yenisi Baştepe konisidir. Zira, çok daha yüksek Mihaliç tepe konisinin zararına, onu kısmen parçalayarak çıkmıştır. Bölgede bulunan diğer volkanik koniler ise trakit, andezit tüfleri ve hematit cinsi tüflerden oluşmuştur.

Karaman ilinin iki önemli ovası bulunmaktadır. İl merkezinden Konya ve Ereğli’ye doğru deniz seviyesinden 1000-1050 m. yükseklikte verimli “Karaman Ovası” yer almaktadır. Alanı 600 km olan ovada, tarıma engel olmayacak şekilde hafif dalgalanmalar ve insan eliyle oluşturulmuş büyükler bulunmaktadır. Diğer bir ova “Ayrancı Ovasıdır. Ovanın genişliği 375 km; deniz seviyesinde yüksekliği ise 1010 – 1026 m.’dir.

Jeolojik Konumu

Jeolojik olarak Karaman, sağlam bir arazi yapısına sahip olup, 5.Derece deprem kuşağında bulunmaktadır. İl deprem riski bakımından en az riskli bölgede yer almaktadır.

Ulaşım

Karaman, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde, Konya-Mersin-Antalya illeri arasında bulunan önemli bir ticaret, kültür ve sanat merkezidir. İç Anadolu Bölgesi’nin Akdeniz’ e geçiş noktasıdır.

Konya, Antalya ve Ankara Havaalanları kente en yakın havaalanlarıdır.

Karaman Mersin Limanı’ na 233 km. mesafededir.

Karayolu ile 1 saat mesafedeki Konya Havalimanı’ ndan Uluslararası İstanbul Atatürk Havalimanı’na 1 saatte ulaşılmaktadır.

Otobüs terminali kent merkezine yaklaşık 3 km uzaklıktadır.Terminale belediye otobüsleri, dolmuş ve özel taksiler ile ulaşım imkanı mevcuttur.

Yüksek Hızlı Tren

Konya ve Karaman arasındaki hızlı tren inşaatı tamamlanmıştır. Yolcu taşımacılığına çok yakın zamanda başlanacaktır. Konya ve Karaman arasındaki mesafe 1 saat 15 dk’dan 40 dk’ya düşecektir.Yüksek hızlı tren ile seyahat süreleri kısalmıştır. Karaman-Ankara arası 2,5 saat; Karaman-İstanbul arası 5,5 saat. Karaman Mersin arası seyahat süresini kısaltacak olan Karaman – Mersin hızlı tren inşaatı devam etmektedir.

Karaman Havalimanı

Karaman Havaalanı ulusal yatırım programına alınmıştır. Sudurağı beldesi mevkiine yapılacak olan yeni havaalanı Karaman il merkezine yaklaşık 20 km, Konya’nın Ereğli ilçe merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta olacaktır. Karaman havaalanı 378 bin hektar alan üzerinde kurulacaktır. Havaalanı için altyapı kesin proje çizimleri, fizibilite ve zemin etüdü ile ÇED işlemleri tamamlanmıştır. Projenin 3 yıl içerisinde tamamlanacağı öngörülmektedir.

Modern Karayolları

Karaman-Konya-Ankara / Karaman-Mersin / Karaman-Antalya / Karaman-Ereğli-Adana karayolları çift şeritli olarak tamamlanmıştır. Şehre karayolları ile ulaşım son derece kolay durumdadır. Karaman karayolları ve demiryolu sayesinde Türkiye’nin En Büyük Limanı Mersin Limanı’na 2 Saat mesafededir.

Karaman Çevresi büyük metropollerle çevrili fakat kendisi orta küçük ölçekli yaşaması kolay huzurlu bir şehirdir.

Kara ve demiryolu ile 3 saat içinde 15 milyon kişiye ulaşabilme imkanı…

Türkiye’nin en çok nüfusuna sahip ilk 10 ilinden 6’sının merkezinde

Karaman Otogarı şehir merkezini 3 km uzaklıktadır.

Otogar Müdürlüğü Tel: +90 338 213 24 65

Tren garı kent merkezine 1 km. uzaklıktadır.

Karaman Tren Garı Tel: +90 338 213 33 60

GEOGRAPHICAL STATUS and TRANSPORTATION

The city is 1033 m above sea level and its surface area is 9,393 km2. Karaman is located in 36 28 and 37 32 northern parallels, and in 32 32 to 34 07 east longitudes. The northern part of the city is plain, the southern part of the city is mountainous and hilly. Cumra is in northwest, Karapınar and Ereğli is in north, Halkapınar is in northeast, central district of Mersin is in east,  Erdemli, Buca, Mut, Gülnar, Bozyazı and Anamur district of Mersin are in south, Alanya and Gazipasa Antalya are in southwest, Taşkent and Bozkır districts are in west of (ahiner, 2012:34). There are six district of the province of Karaman. These are the Centrum, Bayayla, Ermenek, Kazımkarabekir and Sarıveliler.

Karaman is at the crossroads of the transportation web of Turkey and considered to be the logistics center between Central Anatolia and Mediterranean Sea. The city, having one of the most developed rail transport networks of central Turkey, will be a logistics hub as the stanbul High Speed Train Railway Project along with Mersin, Adana, Karaman, Konya, Ankara, Eskiehir and Karaman-Antalya and Karaman-Mersin road projects come to an end. Also the city is only one hour distance to Konya Public Airport . Karaman is two hours away from the largest port of Turkey, Mersin International Port, which has 15 million tons of cargo handled every year, providing a unique opportunity to reach to the world market with low transportation and raw material costs. Thanks to its modern highway network, Karaman has a cost advantage in raw material procurement and product distribution. Its convenient location allows companies to reach 5 million people in 2 hours and 20 million people in 4 hours.

Climate and Vegetation

Karaman has a typical continental climate. Winters are cold and harsh, the summers are hot and rainless. Continental climate prevails in the high highlands mountain areas. Characteristics of the Mediterranean climate is seen through the plain areas that Goksu Stream passes. The temperature in winter decreases to -17 C. The average temperature is 30 C during the summer months. Annual average rainfall varies from 300 to 450 mm. City lands typical climate is steppe because of the area that remains in the   steppe vegetation. In mountainous regions there are forests occured from trees and shrubs. Forests are covered with oak, juniper, larch, pine, ash and acacia trees.

Mountains

Most of the Karaman lands are covered with vast lowlands. The south of the province is mountainous. Taurus Mountains extend from west to east. It is 1014 meters above sea level. The highest point Karadag in Northwest is 2288 meters. Karadag is a dormant volcanic volcano. Yunt Mountain (2,227 m), Oyuklu Mountain (2,427 m), Ozyurt Mountain (2481 m) and Kartaltepe (2,226 m) are important mountains.

Lowlands

Karaman is built on the vast lowlands. Karaman Lowland is 20 km wide and 30 km long. Ayranc Lowland is between Eregli Lowland and Karaman Lowland and at the bottom of Kocadere Valley. Streams Arising from high mountains by forming deep valleys irrigate these lowlands. The town Ermenek is surrounded by high highlands.

Plateaus

Ermenek, Bayayla and Sarveliler towns are located in the south and on magnificient medium Taurus mountains. The two main branches of Goksu River which are in this region by joining with Middle Taurus mountains and make up steep and deep cliffed Taşeli (Klikya) plateau. There are Balkusan, Altintas, Kams and Tekecat there are plateaus. Especially Balkusan plateau is apicultural. Honey is famous. Honey obtained from the pyrethrum calba is the best honey in Taseli Plateau.

Lakes

Akgöl has 2 m depth which is in the Ayranci District. The lake is a natural bird sanctuary and has about 300 species of birds. Acıgöl which is located in Suleyman Haci Village is a closed basin with 4 m depth. Gödet, Ayrancı, Deliay, Ibrala, Ermenek barrage and Dokuzyol lagoon, Sarveliler lagoon are barrages used for irrigation .

Streams

There is no large stream in the province of Karaman. Goksu runlet is the largest stream. This stream which Passes through Taseli highland, fed by the Geyik Mountains water and pours into the Mediterranean and its arms named Hadim and Ermenek passes thorugh Karaman, united in the district of Mersin Mut. By Descending from the high mountains, they make up deep valleys. brala Rivulet, rises from the northern slopes of the Taurus Mountains and by flowing  Suduna, Beydilli, Akcasehir paths poures into the Akgol swamp.

High Speed Train

The high speed train construction between Konya and Karaman is completed. Passenger transport will start very soon. The distance between Konya and Karaman will decrease from 1 hour 15 minutes to 40 minutes. Travel times with high speed train are shortened. 2.5 hours between Karaman and Ankara; 5.5 hours between Karaman and Istanbul. High-speed train construction from Karaman to Mersin continues.

Karaman Airport

Karaman Airport Project was taken into the National Investment Program. The new airport that is planned to be built in Sudurağı town; is going to be 20 kms to the city centre and 60 kms to Ereğli district of Konya.The Karaman Airport will be established over 378.000 ha of area. The design, ground works and environmental works have been completed and the Project is supposed to be finished by three years.

Modern Highways

Karaman-Konya-Ankara / Karaman-Mersin / Karaman-Antalya / Karaman-Ereğli-Adana highways have been completed as double lanes. Transportation to the city by road is extremely easy. The Biggest Port of Turkey: Mersin Port is just 2 Hours drive away from Karaman thanks to the highways and railway.

Karaman is a peaceful, easy to live small-medium city which is surrounded with metropolitans…

15 million people in 3 hours distance by land and railway…

At the center of the 6 provinces which are in the top 10 populated  provinces of the country…

Coğrafi Durum ve Ulaşım

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.