Belediyeden iki değerli kitap daha Andaç ve Rahle

featured
Andaç ve Rahle

Belediyeden iki değerli kitap daha Andaç ve Rahle

KARAMAN BELEDİYESİ’NDEN İKİ DEĞERLİ KİTAP DAHA

Karaman Belediyesi, Karaman’ın tarihten sanata, kültürden, tabiata birçok değerini araştırma yayınlarıyla kayıt altına almaya devam ediyor. Belediye, son olarak çok önemli iki kitap daha kitapseverlere kazandırıldı.

Karaman Belediyesi kültür yayınları kapsamında iki yeni kitap çıkardı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından bastırılan kitaplara; önemli şahsiyetlerin kaleme alındığı “Andaç”, ve Dr. İbrahim Hakkı Akman’ın “Rahle” isimli eseri eklendi.

Karaman’ın yetiştirdiği, mahalle ve sokaklara isimlerinin verildiği, şehre anısını bırakanların anlatıldığı “Andaç” kitabı kaynak bilgilerle tarihe ışık tutarken, Karaman tarihçesi ve 1600 – 1839 yılları arasında Karaman’da Osmanlı klasik eğitim sistemini ele alan “Rahle” ise eğitim ve kültür mirasımıza sahip çıkarak Karaman’daki tarihi yapılar hakkında da önemli bilgiler veriyor.

ANDAÇ NE DEMEK

Sözlüklerde geçen anlamı : “andaç” ne demek?

1. Unutulmaması için gerekli notları yazmaya yarayan takvimli defter, muhtıra, ajanda.

2. (çoğul durumunda) önemi dolayısıyla akılda tutulan ya da bir yere yazılan olgular, anılar, hatırat.

3. Anmalık, hatıra Cümle içinde kullanımı Alabalıkları dağ köylüleri ırmaktan tutar getirirlerdi. Yanında andaç diye bir kase dolusu dağ çileği yahut badem sunarlardı.

RAHLE NE DEMEK

Üzerinde kitap okumaya yarar, küçük, alçak masa. Rahleler ya açılıp kapanabilen X şeklinde veya üzeri düz küçük masa olabilir. Türk-İslam sanatında tahta oymacılığı ve kakmacılığın en güzel nümunelerini taşırlar. Özellikle Kur’an-ı kerime bir saygı nişanesi olan rahleler, motifleriyle ceddimizin ince sanat zevkini gösterir. Sanatın bütün kollarında olduğu gibi rahle imalatında da zirveye çıkan Osmanlı sanatkarları, malzeme olarak sedef, fildişi ve kemiklerle süslemişlerdir. Hatta ödağacından imal edilmiş rahlelerin olması Kur’an-ı kerime gösterilen saygının önemindendir.

Rahlelerin genellikle açılıp kapanan tarzda olmaları malzemelerinin dayanıklı olmasını gerektirir. Bu sebeple rahleler, meşe, abanoz, ceviz tahtasından imal edilirdi. Tahtaların zamanla kamburlaşmaması için rahle imalinde kullanılacak tahtanın dik biçme tarzında kesilmiş ve kurutulmuş, budaksız, çatlaksız olmasına önem verilirdi.

Rahle ölçüleriyse umumiyetle şöyleydi: Eni boyunun üçte biri olup, geçme dişleri de, rahle boyunun üçte birinden açılırdı. Dişler tek olursa ortadan açılır ve şekilleri birbirine benzerdi. Yekpare tahtadan, açılır kapanır rahleler ilk defa Anadolu Selçukluları tarafından yapılmıştır. Selçuklu sanatkarları kullandıkları malzemenin tahta olması sebebiyle, sanatlarını oyma ve kabartma üzerinde göstermişlerdir. Önceleri sade tahta üzerinde gösterilen zerafet, 15 ve 16. asırlardan itibaren fildişi, sedef, abanoz, bağa gibi malzeme kullanarak muhteşem örnekler ortaya konulmuştur.

Belediyeden iki değerli kitap daha Andaç ve Rahle

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.