Karaman’da 87 çiftçiden 85’i onay aldı.

featured

Karaman merkez ve Başyayla, Ermenek, Sarıveliler‘in kırsal ve dağlık köylerinde uygulanacak olan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesinin 1. hibe başvuruları incelenerek yapılan 87 projenin neredeyse tamamı onaylandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Özçalık, 1. hibe başvuru döneminde 47 yüksek tünel sebze serası, 31 yeni bağ kurulumu ve 9 yeni kiraz bahçesi kurulumu için hibe başvurusu alındığını, yapılan puanlama kriterlerine göre bunlardan 47 sera kurulumu, 9 kiraz bahçesi kurulumu ve 29 yeni bağ kurulumu projesinin kabul edildiğini belirtti.

Özçalık, onaylanan projelerin sahibi çiftçilere tebligatların yapıldığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başladığını bildirirken, proje kapsamında bitkisel üretim yatırımları ve diğer yatırımlarda, bireysel başvurularda KDV hariç %70, grup başvurusunda ise KDV hariç %80 oranında hibe uygulanacağını söyledi.

2023 yılına kadar proje sahasındaki dağ köyleri ve kırsal alanlarda tarımsal üretimlerin destekleneceği Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında 2018’in ikini yarısında kurutma ve depo rehabilitasyonu, bağ tadilatı ve membran havuz yapımı konularında hibe desteği verilmesi planlanıyor.

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesinin 22.5 milyon avro bütçesi bulunuyor.

Göksu Taşeli Kalkınma Projesi

 

Konya ve Karaman illerinin Doğu Akdeniz Havzası içerisinde yer alan Göksu- Taşeli Havzası engebeli, dağlık alanlardan oluşmaktadır. Bölgede tarım alanları küçük ve parçalı yapıdadır. Son yıllarda bölgeden kent merkezlerine yoğun göç yaşanmaktadır. Yapılan çalışmalar havzada küresel iklim değişikliğine bağlı olası olumsuz sonuçlardan etkilenebilecek bölgede yer aldığını işaret etmektedir.

Tüm bu nedenlerle Tarım Bakanlığı, IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ortaklaşa ‘Göksu- Taşeli Havzası Kalkınma Projesi’ hazırlamıştır.

Proje ile Aile Çiftliğinin geliştirilmesi, Bölgede akıllı tarımsal üretim sistemlerinin kurularak tarımsal yapıda sürdürülebilirliğin esas kılınması amaçlanmaktadır.

Proje Bütçesi 30 milyon dolar olup, proje süresi 7 yıl olarak planlanmaktadır. Projenin uygulanacağı bölge; Konya ilinde 7 ilçe (Ahırlı, Akören, Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent ve Yalıhüyük) Karaman ilinde 4 ilçe (Başyayla, Ermenek, Sarıveliler ve Merkez) proje alanını oluşturmaktadır. Konya ilinde 128 mahalle, Karaman ilinde 84 mahalle olmak üzere toplam 212 mahallede proje yürütülecektir.

Bu maksatla Tarım Bakanlığı, IFAD ve İl Müdürlüğü 2014 yılından beri proje alanına giren bölgede arazi çalışmalarını yürütmektedirler. Projenin son misyon çalışması 27 Nisan – 4 Mayıs 2015 tarihleri arasında Konya ilinde gerçekleştirilmiştir. İlde tarımın paydaşlarını oluşturan Kamu kurumları, STK’lar ile proje bölgesini oluşturan yerleşim yerleri ziyaret edilmiş, proje faaliyet konuları konusunda bilgi alış verişinde bulunulmuştur.

Proje çalışma takvimi olarak bu yıl projenin faaliyet kolları belirlenerek 2016 yılı bahar döneminde bölgede yatırımlara başlanılması planlanmaktadır.

 

Karaman’da 87 çiftçiden 85’i onay aldı.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.